Werkwijze
Bij Baarsma&Janssen werken de bedrijfsarts en de niet-medische casemanager complex verzuim en re-integratie altijd samen. De casemanager is de verlengde arm van de werkgever en zal het vaste aanspreekpunt voor de leidinggevenden en HR zijn. Deze functioneert aan de niet-medische kant van de verzuimbegeleiding.
De bedrijfsartsen
Onze betrokken bedrijfsartsen zijn allen BIG-geregistreerd. Wij werken met een vaste groep bedrijfsartsen welke wij zodanig ondersteunen dat zij ingezet worden op hun expertise: de medische beoordeling. Door de inzet van de bedrijfsgeneeskundig ondersteuners worden de bedrijfsartsen op administratief gebied volledig ondersteund.
De bedrijfsarts wordt betrokken waar dat nodig is en begeleidt een werknemer als vaste bedrijfsarts gedurende het gehele traject. Indien van toepassing treedt rechtstreeks contact op tussen werkgever en de bedrijfsarts. Dit om belangrijke informatie vanuit de werkgever uit de eerste hand te vernemen net zoals dit plaatsvindt tussen bedrijfsarts en werknemer.
Aan jullie organisatie zal een regiehoudend bedrijfsarts worden toegewezen. Deze bedrijfsarts is jullie aanspreekpunt voor beleidsadvisering rond verzuim- en begeleidingsvraagstukken. Deze bedrijfsarts coördineert, aan de hand van de casuïstiek, welke passende bedrijfsarts wordt ingezet voor een specifieke werknemer. Onze bedrijfsartsen zijn ieder generalisten met hun eigen specialisatie. Dit betekent steeds de passende begeleiding voor de werknemer.
De casemanager complex verzuim en re-integratie
De casemanager staat naast de leidinggevenden en ondersteunt hen in hun rol. Dit zal het vaste aanspreekpunt zijn voor de niet-medische zaken. De casemanager kan op 2 manieren worden ingezet:
1. Taakgedelegeerde van de leidinggevende
De casemanager heeft contact met zieke werknemers, stelt het plan van aanpak op, alsmede de periodieke evaluaties, heeft contact met de bedrijfsarts ter afstemming en onderhoudt de contacten met het 2e spoor re-integratiebedrijf. Deze invulling wordt geheel op jullie wensen afgestemd en daar maken we graag bedrijfsspecifieke afspraken over;
2. Ondersteuner van de leidinggevende/HR
De casemanager ondersteunt de leidinggevenden/HR in het begeleiden van de zieke medewerkers waarbij de casemanager geen contact heeft met de werknemers. De leidinggevende onderhoudt te contacten met de (zieke) werknemers. Zeswekelijks vindt een persoonlijk gesprek plaats tussen de casemanager en leidinggevende/HR waarbij al het lopend verzuim wordt doorgenomen om de juiste verzuimstappen te bepalen. Deze input wordt gecommuniceerd naar de bedrijfsarts zodat de input van de kant van de werkgever meegenomen kan worden in het medisch oordeel van de bedrijfsarts. Daarnaast is de casemanager alle werkdagen bereikbaar om te sparren of vragen te beantwoorden.
Verzuimdriehoek
Wij werken graag nauw samen binnen de verzuimdriehoek: de leidinggevende, HR en de bedrijfsarts/casemanager. Als het om (dreigend) verzuim gaat, vormt de verzuimdriehoek het vangnet rond de werknemer, waarbij de leidinggevende kijkt wat het verzuim voor impact heeft op de functie en de daarbij uit te voeren taken en ook het effect op het team. HR is de expert op het gebied van arbeidsrecht, CAO en verlofsoorten (en nog veel meer). De bedrijfsarts doet een beoordeling of medisch gezien de Wet verbetering Poortwachter van toepassing is en vertaalt dit naar mogelijkheden in arbeid, randvoorwaarden, mogelijke ondersteuning en een prognose en adviezen om herstel duurzaam te bevorderen. De casemanager is ondersteunend aan het gehele proces van de driehoek.